Παγκόσμιο ομαδικό πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης

Πριν από μερικές ημέρες τελείωσε το παγκόσμιο ομαδικό πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης της Aida το οποίο έγινε στην Καλαμάτα. Για όσους δεν γνωρίζουν το ομαδικό πρωτάθλημα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Κάθε ομάδα συμμετέχει με τρεις αθλητές και τρεις αθλήτριες όπου όλοι τους αγωνίζονται σε τρία αγωνίσματα. Αυτά γίνονται με συγκεκριμένη σειρά και είναι πρώτα τα σταθερά βάρη με πέδιλα (αγώνισμα βάθους στη θάλασσα) και στη συνέχεια τα αγωνίσματα πισίνας με πρώτη να γίνεται η στατική άπνοια και τελευταίο αγώνισμα είναι η δυναμική άπνοια με πέδιλα (μακροβούτι). Όλες οι επιδόσεις μετατρέπονται σε βαθμούς και στο τέλος των αγώνων νικήτρια ομάδα είναι αυτή που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη βαθμολογία. Η Ελληνική ομάδα κατέλαβε την τέταρτη θέση στους άνδρες και την πέμπτη στις γυναίκες , γεγονός που χαρακτηρίζει την συμμετοχή μας επιτυχημένη μιας και είχαμε να συναγωνιστούμε χώρες με μεγάλη παράδοση στο σπορ και αθλητές που χαρακτηρίζονται ως τα ιερά τέρατα της αγωνιστικής ελεύθερης κατάδυσης.

Οι αθλητές της Ελληνικής ομάδας ήταν για τους άνδρες οι :  Άρης Ιωαννίδης , Χρήστος Παπαδόπουλος και Γιάννης Γιαγκίνης και για τις γυναίκες οι: Δανάη Βαρβέρη , Τζένα Απόκοτος και Άλκηστις Βουράκη. Κάποιοι με πάρα πολλές συμμετοχές σε εθνικούς και διεθνείς αγώνες  και κάποιοι νέοι στο χώρο,  αποτελούσαν κατά τη γνώμη μου ένα ιδανικό μείγμα εμπειρίας και ενθουσιασμού.

Προσωπικά είχα την τιμή να συμμετέχω για πρώτη φορά σε ομαδικό παγκόσμιο πρωτάθλημα ως αρχηγός και προπονητής της Ελληνικής ομάδας. Και αυτό που πρωτίστως κρατάω στο νου μου από τη διοργάνωση δεν είναι τόσο τα αποτελέσματα και οι επιδόσεις (οι δικές μας ή των υπολοίπων αθλητών) , αλλά η συνεργασία , η επικοινωνία και το δέσιμο της ΟΜΑΔΑΣ  η οποία πέρασε αρκετές δυσκολίες και πολεμήθηκε από κάποιους κατά το στάδιο της προετοιμασίας μας τις δύο εβδομάδες πριν τον αγώνα. Παρόλ ‘ αυτά λόγω του εξαιρετικού χαρακτήρα όλων των αθλητών και αθλητριών μας όλα αυτά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα και μπόρεσαν όλοι τους να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους και πολλοί μάλιστα να πετύχουν και προσωπικά ρεκόρ.

Παραμονή πρώτης αγωνιστικής μέρας – Τελετή έναρξης

Όπως συνηθίζεται σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις την παραμονή των αγώνων γίνεται συγκέντρωση οργανωτή – αθλητών – προπονητών – κριτών και δυτών ασφαλείας με σκοπό να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν τον αγώνα και να λυθούν όλες οι απορίες που πιθανόν να έχουν οι αθλητές.

dscn2137       

Στη συνέχεια θα γίνει η καθιερωμένη τελετή έναρξης στο χώρο του ξενοδοχείου Elite  που ήταν και η έδρα του αγώνα. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει την παραμονή αυτών των αγώνων είναι η διαδικασία των δηλώσεων επιδόσεων για την επόμενη μέρα. Εμείς έχουμε πάρει την απόφαση να κάνουμε σχετικά συντηρητικές δηλώσεις για να σιγουρέψουμε τους βαθμούς μας και να περιμένουμε στραβοπάτημα από τις άλλες ομάδες. Αυτή άλλωστε ήταν και η τακτική μας για όλο τον αγώνα. Να πάμε για 18 έγκυρες προσπάθειες και να περιμένουμε το λάθος από τους αντιπάλους μας (και όπως είδαμε τις επόμενες μέρες η τακτική αυτή πέτυχε σε μεγάλο βαθμό).

dscn2143    dscn2148-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae

Έτσι λοιπόν οι δηλώσεις μας θα είναι 73 μέτρα για τον Γιάννη και το Χρήστο , 58 μέτρα για τον Άρη και για τις γυναίκες 68 μέτρα η Τζένα (προσπάθεια για εθνικό ρεκόρ) , 60 η Δανάη και 38 η Άλκηστις. Το ίδιο βράδυ κατά τη διάρκεια του φαγητού θα συζητήσουμε για τις βουτιές μας αλλά και για τις δηλώσεις των υπολοίπων αθλητών , ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι δεν έχουμε άγχος!!!

19/9 , Πρώτη αγωνιστική μέρα – Σταθερά βάρη

Στο αγώνισμα των σταθερών βαρών πρώτα ξεκινούν  οι αθλητές με τις  μεγάλες δηλώσεις και ακολουθούν οι μικρότερες. Τα νέα φτάνοντας στην παραλία για να πάρουμε το σκάφος που θα μας πάει στο χώρο του αγώνα είναι καλά. Ένας αθλητής από τη Ρωσία και ένας από τη Γαλλία έχουν μηδενιστεί. Η τακτική μας δείχνει να λειτουργεί , μένει μόνο να κάνουμε εμείς αυτό που πρέπει. Για την ομάδα μας πρώτος βουτάει ο Χρήστος Παπαδόπουλος και με ελάχιστα λεπτά διαφορά ο Γιάννης Γιαγκίνης. Ευτυχώς όλα θα πάνε καλά και θα κάνουν και οι δύο έγκυρες βουτιές. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως οι δυνατότητες και των δύο είναι για αρκετά παραπάνω μέτρα , όμως και οι δύο ταλαιπωρήθηκαν τις προηγούμενες μέρες από μία ίωση , πράγμα που δυσκόλευε αρκετά τις εξισώσεις τους. Στη συνέχεια θα βουτήξει η Τζένα , η οποία αν και αγχωμένη θα κάνει μία άνετη βουτιά και ταυτόχρονα νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Η Δανάη Βαρβέρη θα είναι η επόμενη μας αθλήτρια με 60 μέτρα και λευκή κάρτα. Είναι μία επίδοση που την έχει πετύχει αρκετές φορές στην προπόνηση. Μισή ώρα αργότερα η Άλκηστις στον πρώτο της επίσημο αγώνα βάθους θα φέρει το ταμπελάκι από τα 38 μέτρα επίσης άνετα , ενώ τον αγώνα και τις έξι λευκές κάρτες θα ολοκληρώσει ο Άρης Ιωαννίδης που θα γυρίσει άνετα κι αυτός από τα 58 μέτρα. Κάπου εκεί ο αγωνας θα  διακοπεί απότομα (ευτυχώς εμείς είχαμε ολοκληρώσει) λόγω μιας πολύ ισχυρής καταιγίδας.
14433084_10157520962240525_1278051240567953601_n         cwt

Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο θα μάθουμε τα ανεπίσημα αποτελέσματα που φέρνουν την ανδρική ομάδα στην πρώτη  θέση(!!!) και την γυναικεία στην τέταρτη. Μένει η ολοκλήρωση των πιθανών ενστάσεων  για να ολοκληρωθεί η αγωνιστική ημέρα. Τελικά η ένσταση των Τσέχων θα γίνει δεκτή οπότε η ανδρική ομάδα θα βρεθεί στην δεύτερη θέση πίσω από τους Τσέχους και μπροστά από Ρώσους και Γάλλους που είναι τα φαβορί ενώ η γυναικεία στην τέταρτη πίσω από Ιαπωνία , Τσεχία και Ρωσία. Η τακτική που έχουμε επιλέξει δείχνει να δουλεύει. Ακολουθούν δύο μέρες για ξεκούραση και προπόνηση στατικής άπνοιας αλλά και σκέψης-συζήτησης για τις δηλώσεις του επόμενου αγωνίσματος.

22/9 Δεύτερη αγωνιστική μέρα – Στατική άπνοια

Η στατική άπνοια θα γίνει στο χώρο της πισίνας του ξενοδοχείου. Σωστή επιλογή από τον διοργανωτή , καθώς η πισίνα του ξενοδοχείου έχει καλή θερμοκρασία για στατική άπνοια και ο χώρος γύρω από την πισίνα εξυπηρετεί και τους αθλητές αλλά και κριτές- οργάνωση. Εμείς έχουμε επιλέξει να ξεκινήσει ο Άρης πρώτος , γι’αυτό κάναμε και μικρή δήλωση. Με τον Άρη είχαμε δουλέψει αρκέτα στην προπόνηση τέτοιες πρωινές ώρες , είχε επομένως συνηθίσει να βγάζει μεγάλες επιδόσεις νωρίς το πρωί. Επίσης είναι ο πιο έμπειρος αθλητής μας και θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ στο coaching των επόμενων αθλητών μας στην περίπτωση που θα είχαμε  δύο ελληνκές συμμετοχές ταυτόχρονα, πράγμα που έγινε στην συνέχεια.

   jhuhu  

Έτσι λοιπόν η μέρα θα ξεκινήσει με τον δυνατότερο μας αθλητή να πετυχαίνει 7′:07” , επίδοση που θα είναι μέσα στις 5 καλύτερες της ημέρας.Μετά τον Άρη θα αγωνιστεί ταυτόχρονα ο Χρήστος και η Άλκηστις. Έτσι λοιπόν ο Άρης θα κοουτσάρει το Χρήστο ο οποίος  θα βγει στα 5′:38” και εγώ την Άλκηστις η οποία θα πετύχει νέο προσωπικό ρεκόρ με 5′:02”!!! Ελάχιστα λεπτά μετά θα αγωνιστεί η Δανάη πετυχαίνοντας 4′:37” και λίγο αργότερα η Τζένα που παρά τους πόνους στο στομάχι της θα κάνει προσωπικό ρεκόρ με 5′:25”!!! Τελευταίος για την Ελληνική ομάδα θα αγωνιστεί ο Γιάννης Γιαγκίνης που θα βγει στο 5′:29” , επίδοση που δεν θα τον αφήσει ευχαριστημένο. Η Ελληνική ομάδα λοιπόν θα τελειώσει νωρίς τις προσπάθειες της και θα περιμένει να δει και τις προσπάθειες των υπολοίπων να ολοκληρώνονται. Στο τέλος της ημέρας οι Γάλλοι , οι Ρώσοι αλλά και οι Τσέχοι θα πετύχουν μεγάλες επιδόσεις για τους άνδρες ενώ στις γυναίκες θα γίνουν πολύ δυνατές εμφανίσεις από τις αθλήτριες των Η.Π.Α. και της Γερμανίας (εκτός από τις Τσέχες- Ρωσίδες – Ιαπωνέζες που έτσι κι αλλιώς προηγούνται).Επομένως θα αλλάξουν και τα πράγματα στην βαθμολογία.

st24    st35

Οι άνδρες θα παραμείνουν στην δεύτερη θέση πίσω από τους Τσέχους , αλλά οι Γάλλοι και οι Ρώσοι που είναι τα φαβορί  θα πλησιάσουν σε απόσταση αναπνοής με 1,4 και 4 βαθμούς αντίστοιχα πίσω μας , ενώ στην στατική ανέβηκαν και οι Γερμανοί που βρέθηκαν 10,4 βαθμούς πίσω. Στις γυναίκες η Ιαπωνία θα παραμείνει πρώτη κρατώντας τη διαφορά που πήρε την πρώτη μέρα , με την ομάδα της Τσεχίας να πλησιάζει στους 13 βαθμούς. Ακολουθούν Ρωσία , Γερμανία και Η.Π.Α. και στην έκτη θέση η χώρα μας , η οποία θα υποχωρήσει δύο θέσεις.Οι διαφορές , ειδικά στους άνδρες , είναι μικρές και οφείλω να ομολογήσω πως αφήνουν ελπίδες ακόμα και για μετάλλιο. Οι Τσέχοι δείχνουν -και είναι- μία πολύ συγκροτημένη ομάδα και δύσκολα θα κάνουν το λάθος , όμως Γάλλοι και Ρώσοι μπορεί να έχουν το περισσότερο ταλέντο και τα πιο βαριά ονόματα , αλλά έχουν κάνει λάθη μέχρι τώρα. Έτσι λοιπόν κι εμείς ελπίζουμε σε ένα ακόμα στραβοπάτημά τους. Άλλωστε το άγχος τους βαραίνει. Είναι τα φαβορί και πρέπει να το αποδείξουν.Στις γυναίκες τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για εμάς γιατί οι διαφορές είναι αρκετά μεγαλύτερες. Οπότε τουλάχιστον οι γυναίκες θα βουτήξουν την τελευταία μέρα χωρίς άγχος. Αυτά τουλάχιστον έλεγε η λογική , γιατί τελικά τα πράγματα δεν έγιναν έτσι.

24/9 Τρίτη αγωνιστική ημέρα – Δυναμική άπνοια

        dscn2335

Η τελευταία μέρα των αγώνων είναι συνήθως και η πιο συναρπαστική. Όλοι οι προπονητές (και καμιά φορά και οι αθλητές) είναι με το κομπιουτεράκι και το σημειωματάριο στο χέρι υπολογίζοντας βαθμούς , επιδόσεις , τι πρέπει να κάνει ο κάθε αθλητής κλπ. Η τακτική από τη μεριά μας ήταν για τους άντρες να βουτήξουμε αργά έτσι ώστε Γάλλοι και Ρώσοι που έχουν καλύτερες επιδόσεις να κολυμπήσουν πριν από εμάς , να προσπαθήσουν για μεγάλες βουτιές και αν χάσουν βαθμούς να οφεληθούμε εμείς.Οι ίδιοι είχαν ακριβώς την αντίθετη τακτική. Ξεκίνησαν πρώτοι τις προσπάθειές τους με σκοπό να κάνουν πολύ μεγάλες επιδόσεις και να προσπαθήσουν να “πνίξουν” όπως λέμε τους αντιπάλους τους. Στις γυναίκες αναζητούσαμε το θαύμα , αλλά παρά το ότι ήμαστε αρκετά πίσω στη βαθμολογία , το άγχος ήταν παραπάνω από εμφανές. Όχι βέβαια ότι οι άνδρες είχαν λιγότερο. Ξέραμε ότι άλλοι είναι το φαβορί , αλλά είχαμε βρεθεί κοντά στο μετάλλιο και αυτό μας άγχωνε.

14432995_10157551255345525_5243552539282650680_n         14484773_10210843631272711_3248974644276871219_n

Πρώτη για εμάς κολύμπησε η Άλκηστις η οποία παρά το απίστευτο άγχος που είχε πριν τη βουτιά της κατάφερε να κάνει το τρίτο της προσωπικό ρεκόρ σε αυτούς τους αγώνες με 130 μέτρα. Ακολούθησε η Δανάη με 129 μέτρα ενώ μετά από λίγο η Τζένα έκανε 158 μέτρα.Με αυτές τις επιδόσεις και με κάποιες μη έγκυρες προσπάθειες από τις αντιπάλους μας , η γυναικεία ομάδα θα ανέβει μία θέση τερματίζοντας στην πέμπτη θέση. Οι άντρες μας αγωνίζονταν στις τρεις τελευταίες σειρές. Εν τω μεταξύ οι βασικοί αντίπαλοι μας είχαν πετύχει πολύ μεγάλες επιδόσεις. Οι Ρώσοι , μέχρι να ξεκινήσουμε , είχαν ολοκληρώσει χωρίς λάθος τις βουτιές τους ανεβαίνοντας στην δεύτερη θέση και με μεγάλη διαφορά από εμάς. Τόση που και τα προσωπικά τους ρεκόρ να ξεπερνούσαν και οι τρεις αθλητές μας πάλι πίσω θα ήμαστε βαθμολογικά.Από τους Γάλλους αθλητές είχαν βουτήξει οι δύο κάνοντας απίστευτες επιδόσεις. Επομένως έπρεπε εμείς να κάνουμε 3 έγκυρες και μεγάλες προσπάθειες και να περιμένουμε ακύρωση του τρίτου Γάλλου αθλητή που αγωνιζόταν στην τελευταία σειρά. Τρίτη σειρά απ’το τέλος ξεκίνησε ο Άρης που βγήκε στα 208 μέτρα. Ήμασταν ακόμα μέσα στο παιχνίδι. Σειρά είχε ο Χρήστος , ο οποίος βγήκε στα 204 μέτρα παίρνοντας επίσης λευκή κάρτα. Στην τελευταία σειρά θα κολυμπούσαν δίπλα δίπλα ο Γιάννης Γιαγκίνης και ο Mathew Vincent ο τελευταίος για τη Γαλλία. Ο Vincent (ο οποίος έχει στατική πάνω από 9,5 λεπτά ) χρειάζεται μόλις 208 μέτρα για να φέρει τους Γάλλους στην δεύτερη θέση , πράγμα που θα κανει. Έτσι ο Γιάννης θα αρκεστεί στο να κάνει μία απολύτως ασφαλή βουτιά στα 227 μέτρα και επομένως η ομάδα μας θα τερματίσει στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας στους άνδρες.

Τελικός απολογισμός λοιπόν :τέταρτη θέση στους άνδρες , πέμπτη θέση στις γυναίκες , αλλά νομίζω ότι όπως για μένα έτσι και για τα παιδιά αυτό που θα μείνει περισσότερο είναι η συνεργασία που έιχαμε αυτή την εβδομάδα , το ομαδικό πνεύμα και κλίμα και τα συναισθήματα που νιώθαμε όλοι βλέποντας τους συναθλητές – φίλους μας να αγωνίζονται για ένα κοινό σκοπό και πρώτα για την ΟΜΑΔΑ και μετά για τους εαυτούς τους. Πριν από αρκετά χρόνια είχα ακούσει τον Παναγιώτη το Λιανό να λεέι πως η ελεύθερη κατάδυση είναι άθλημα ομαδικό και πλέον κατάλαβα τι εννοούσε.

kostas   

   dscn2369   

Σαν αρχηγός της αποστολής αυτής θέλω να ευχαριστήσω τον χορηγό μας σε αυτή την προσπάθεια , τον Τάσο Χάλαρη και την εταιρία του XT Diving Pro (οικονομική και υλική βοήθεια) , τα καταστήματα  X-treme Stores (συμπληρώματα διατροφής) και το κατάστημα iswim.gr και την εταιρία Delfina (μαγιό αθλητών).Τέλος τους αμέτρητους φίλους και γνωστούς που με τα μηνύματα τους όλο αυτό το διάστημα μας υποστήριξαν ψυχολογικά. Κυρίως όμως τα έξι παιδιά που αγωνίστηκαν και με έκαναν υπερήφανο και για τις επιδόσεις τους αλλά κυρίως για την ψυχή και το ήθος τους. Άρη , Χρήστο , Γιάννη , Δανάη , Τζένα , Άλκηστις ευχαριστώ.

Δημήτρης Κούμουλος

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.