Δημητρης Κουμουλος

Ιδρυτής – Ιδιοκτήτης της σχολής Onebreath Freediving

Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α με ειδικότητα κολύμβηση 

Εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης Apnea Academy / CMAS – Ε.Ο.Υ.Δ.Α.  / S.S.I. 

Εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών S.S.I. 

Γεννήθηκε την 1 Φεβρουαρίου 1974 στην Αθήνα , οπού μεγάλωσε και ζει έως τώρα. Από την ηλικία των 10 ετών ασχολήθηκε με την κολύμβηση στην ομάδα του Πανελληνίου Γ.Σ., οπού σε μεγαλύτερη ηλικία  πρωταγωνίστησε στα αγωνίσματα του ελευθέρου πετυχαίνοντας πανελλήνιες και βαλκανικές νίκες, σημειώνοντας παράλληλα αρκετά πανελλήνια ρεκόρ στα αγωνίσματα αυτά. Για αρκετά χρόνια υπήρξε μέλος της Εθνικής μας ομάδας και των μόνιμων κλιμακίων.

Σπούδασε στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών λαμβάνοντας την ειδικότητα της κολύμβησης. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως προπονητής στα τμήματα εκμάθησης  κολύμβησης σε συλλόγους (Π.Γ.Σ., Α.Ν.Ο.Γ., ΑΡΓΩ). Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με το ψαροντούφεκο με αποτέλεσμα σταματώντας τον πρωταθλητισμό στην κολύμβηση να ασχοληθεί πιο ενεργά με την ελεύθερη κατάδυση, έτσι λοιπόν το 2003 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του ως μαθητής τρίτου επιπέδου της Apnea Academy. Τα επόμενα χρόνια παράλληλα με την εργασία του στις πισίνες θα ξεκινήσει και την πρακτική του εξάσκηση ως βοηθός εκπαιδευτή στην πρώτη και μεγαλύτερη σχολή  ελεύθερης κατάδυσης στην Ελλάδα δίπλα στον Ρομπέρτο Κάλιτς. Κάπως έτσι ξεκινάει και η επαγγελματική ενασχόληση με την ελεύθερη κατάδυση.

Στη συνέχεια θα γίνει μέλος της AIDA Hellas συμμετέχοντας από το 2005 έως σήμερα ανελλιπώς στα πρωταθλήματα πισίνας και θάλασσας με αρκετές διακρίσεις, ειδικά στους αγώνες βάθους. Από το 2013 αποτελεί εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της Aida Hellas και από το 2015 έως και τις αρχές του 2019 θα διατελέσει πρόεδρος της.

To 2008 θα πιστοποιηθεί ως  εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης της CMAS – Ε.Ο.Υ.Δ.Α. συμμετέχοντας  στο σχολείο που οργάνωσε η Ελληνική ομοσπονδία ενώ το 2010 θα ολοκληρώσει με επιτυχία το σχολείο εκπαιδευτών ελεύθερης κατάδυσης της Apnea Academy, υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη του Umberto Pelizzari.

Παράλληλα με την εκπαίδευση ελευθέρων δυτών θα ξεκινήσει και η δόμηση προπονητικών προγραμμάτων για αθλητές ελεύθερης κατάδυσης αλλά και για ψαροντουφεκάδες – δύτες που έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τον εαυτό τους, ενώ από το Νοέμβριο του 2015 προπονεί στον τομέα της φυσικής κατάστασης την ομάδα υποβρυχίου ράγκμπι «Φυσαλίς».

Το 2016 θα ιδρύσει τη σχολή ελεύθερης κατάδυσης ONEBREATH Freediving και λίγους μήνες μετά θα συγκεντρώσει ένα μεγάλο πυρήνα ελεύθερων δυτών που θέλουν να ασχοληθούν πιο “δυναμικά” με το σπορ και έτσι θα δημιουργηθεί σταδιακά μία ομάδα που προπονείται συστηματικά υπό τις οδηγίες του με σημαντικά αποτελέσματα.

Το 2015 εκτιμώντας τα θετικά στοιχεία που προσφέρει η yoga στους ελεύθερους δύτες θα γίνει δάσκαλος Hatha Yoga με σκοπό να μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα στους μαθητές του. Είναι άλλωστε γνωστά τα οφέλη της yoga στην ελεύθερη κατάδυση.

Το Μάρτιο του 2019 θα γίνει ο πρώτος Έλληνας εκπαιδευτής Apnea Academy που θα εκπαιδευτεί στη διδασκαλία της νοητικής προπόνησης (mental training).

Τον Σεπτέμβριο του 2019 θα πιστοποιηθεί ως εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης του οργανισμού S.S.I. (Scuba Schools International), ενώ μερικούς μήνες αργότερα θα εκπαιδευτεί στο Levico της Ιταλίας στο πρόγραμμα KAD (Kids as Dolphins ) ως εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης για τις ηλικίες 7-12 (παιδιά δημοτικού σχολείου).

Διαθέτει πτυχίο ναυαγοσώστη πισίνας και θάλασσας αναγνωρισμένο από το Λιμενικό Σώμα και είναι πιστοποιημένος πάροχος (σε ισχύ) ΚΑΡΠΑ & χρήσης εξωτερικού απινιδωτή από τον παγκόσμια αναγνωρισμένο οργανισμό RTI (Rescue Training International). Το Δεκέμβριο του 2016 θα ολοκληρώσει με επιτυχία σχολείο εκπαίδευσης ναυαγοσωστών και θα πιστοποιηθεί και ως εκπαιδευτής ναυαγοσωστών. Τον Ιανουάριο του 2019 θα ολοκληρώσει εκπαιδευτικό σχολείο πρώτων βοηθειών έχοντας πλέον γίνει και εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών S.S.I.

Τα τελευταία 2 χρόνια ασχολείται και με το άθλημα της υποβρύχιας σκοποβολής με επιτυχίες στο αγώνισμα του διάθλου, το οποίο απαιτεί και σκοπευτικές ικανότητες και καλές απνειστικές ικανότητες.

Το Σεπτέμβριο του 2016 πιστοποιήθηκε ως κριτής αγώνων της AIDA International έπειτα από την επιτυχή παρακολούθηση του σχολείου που έγινε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου ομαδικού πρωταθλήματος της AIDA.

Από τον Ιανουάριο του 2016 θα διοργανώσει αγώνες ελεύθερης κατάδυσης σε πισίνα με την ονομασία ONEBREATH Pool Games, αγώνες που συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε τακτική βάση.  

Η κορυφαία πρόκληση ως διοργανωτής έρχεται το Σεπτέμβριο του 2017 με τη διοργάνωση του αγωνιστικού – τεχνικού τμήματος του διεθνούς αγώνα βάθους με την ονομασία Authentic Big Blue. Η διοργάνωση θα γίνει στην Αμοργό (ως αναβίωση της θρυλικής ταινίας του Luc Besson – Le Grand Bleu), γεγονός που από μόνο του καθιστά το εγχείρημα πολύ δύσκολο. Αγώνας που πέτυχε απόλυτα και οργανωτικά και αγωνιστικά και πλέον γίνεται θεσμός. Είναι επίσης ερασιτέχνης αυτοδύτης επιπέδου 3* CMAS.

Αγωνιστικές συμμετοχές 

– Συμμετοχή στα πανελλήνια πρωταθλήματα πισίνας Aida Hellas 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019.

– Συμμετοχή στα πανελλήνια πρωταθλήματα βάθους Aida Hellas από το 2005 έως σήμερα.

– Συμμετοχή στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα πισίνας της ΕΟΥΔΑ – CMAS το 2019. 

– Συμμετοχή στα Παγκόσμια πρωταθλήματα βάθους της Aida International το 2011 – Καλαμάτα (Cnf , Cwt , Fim) , το 2013 – Καλαμάτα  (Cnf , Cwt) και 2015 – Λεμεσός, Κύπρος (Cnf).

Το Σεπτέμβριο του 2016 συμμετείχε  ως προπονητής – αρχηγός της Εθνικής ομάδας ελεύθερης κατάδυσης στο Παγκόσμιο ομαδικό πρωτάθλημα της Aida, όπου η χώρα μας κατετάγη τέταρτη στους άνδρες και πέμπτη στις γυναίκες.

Ανάμεσα στους αθλητές της ομάδας ξεχωρίζουν οι Άρης Ιωαννίδης (με διαδοχικά ρεκόρ στα αγωνίσματα πισίνας), η Άλκηστις Βουράκη (με 6  Πανελλήνια ρεκόρ στατικής άπνοιας το 2018 & 2019 – AIDA & CMAS), η Μαρία Σίττη (3 ρεκόρ Κύπρου στη δυναμική με πέδιλα, στα σταθερά βάρη με πέδιλα και στο free immersion – FIM), ο Χρήστος Καρέλος (3 πανελλήνια ρεκόρ δυναμικής άπνοιας με διπλά πέδιλα – AIDA & CMAS και 3 ρεκόρ βάθους AIDA με διπλά πέδιλα), Fayrouz El Mehdawi (Πανελλήνιο ρεκόρ CMAS στη δυναμική με διπλά πέδιλα) αλλά και αρκετοί νέοι αθλητές. Αυτή τη περίοδο η ομάδα ONEBREATH freediving περιλαμβάνει πάνω από 15 αθλητές που ασχολούνται  αγωνιστικά με την ελεύθερη κατάδυση καθώς και άλλους τόσους περίπου ασκούμενους με στόχο το υποβρύχιο κυνήγι, την φωτογραφία κ.α.

Αγωνιστικές διακρίσεις σε πανελλήνια πρωταθλήματα πισίνας

– Τρίτη θέση στο αγώνισμα της δυναμικής χωρίς πέδιλα το 2011, 2017 & 2019 (AIDA).

– Δεύτερη θέση στο αγώνισμα της στατικής το 2012 & 2013.

– Δεύτερη θέση στο αγώνισμα της δυναμικής χωρίς πέδιλα το 2019 (CMAS).

– Δεύτερη θέση στο αγώνισμα της δυναμικής με διπλά πέδιλα το 2019 (CMAS).

Αγωνιστικές διακρίσεις σε πανελλήνια πρωταθλήματα βάθους

– Τρίτη θέση στο  αγώνισμα free immersion (FIM) το 2010,  2016 & 2018.

– Δεύτερη θέση  FIM το 2012, 2013 & 2015.

– Δεύτερη θέση στα σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα CNF το 2012 , 2015 & 2018.

– Πρώτη  θέση στα σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα CNF το 2013, 2014, 2016 & 2017.

Επίσης αρκετές διακρίσεις σε αγώνες άπνοιας προετοιμασίας (Athens Apnea, Cretan Apnea Games κλπ).